Győr szomszédságában, látnivalók borvidékünkön.

A Pannonhalmi Borvidék Magyarország egyik legkisebb borvidéke, mégis igen fontos szerepet tölt be hazánk szőlőtermesztésében és borászatában. Győr-Moson-Sopron megye déli területén helyezkedik el. Földrajzi szempontból a Dunántúli-középhegységhez sorolják. Fekvése a Pannonhalmi-dombság, avagy a Sokoró dombjait öleli át. Sokan nem tudják, nem ismerik festői lankáit, az itt lévő rejtett szépségeket.

Az írásos emlékek szerint az egyik legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak, már a Pannonhalmi Apátság alapító levele is említi az itt lévő szőlő területeket. Szent István királyunk 1002-ben keltezett pannonhalmi alapítólevelében a felsorolt tized alá eső termények között első helyen szerepel a szőlő.

A Pannonhalmi-dombság keleti, délkeleti lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. Egyes felvetések szerint honfoglaló őseink virágzó szőlőskerteket találtak a sokorói dombokon.

A borvidék nem csak kiváló borokkal, de érdekes látnivalókkal, és különleges élményekkel is várja az ide látogatókat.

Borvidékünk fő települései Pannonhalma, Nyúl, a sajátos pince sorával és közép-Európa egyetlen "szurdikjával", Győr-Ménfőcsanak, Écs, Győrújbarát, Ravazd a "Béla-kúttal", Tényő, Kajárpéc, Felpéc, Győrszemere, Gyarmat, nyugat-Magyarország egyik legszebb pincesorával, valamint Győrság, Pázmándfalu és Nyalka települések.

A borvidék ma jelentős fejlődés előtt áll. A borászatok dinamikus fejlődése, a családi borászatok megerősödése, és a minőségi borok egyre nagyobb választéka támasztja alá a borvidék létjogosultságát. A 2003 évben újra alapított Apátsági Pincészet nagy lendületet adott ehhez a fejlődéshez. Aki ma a borvidékre látogat, kiváló családi pincészetek választékát kóstolhatja, és nemcsak a borok tekintetében.

A borvidék talajadottságainak köszönhetően főkét a fehér száraz borok hazája, így különösen a tramini, olaszrizling, királyleányka, cserszegi fűszeres, chardonnay, irsai olivér, valamint a kiemelten kezelendő rajnai rizlingeket érdemes kóstolni. Azonban mára már a fehér borok mellett a rozé és vörös borok is megjelentek a kínálatban. Ma már nem ritka, hogy a Pannonhalmi Borvidéken cabernet franc, merlot, pinot noir vagy kékfrankos borokat kínálnak a gazdák.

A borvidék pincészetei összefogtak, így az ide érkezők immár szervezett programok során ismerkedhetnek meg az itt termelt kiváló borokkal, és azok készítőivel. Vince nap, pünkösd, a pannonhalmi szüreti napok, Márton nap mind-mind olyan programokat kínálnak, melyekre érdemes ellátogatni a borvidék iránt érdeklődőknek.

Magyarország nyugati szélén fekvő város pezsgő élete kikapcsolódást nyújt bárki részére, aki szeretné pihenéssel, vagy akár aktív pihenéssel eltölteni szabadnapjait. Győr nemcsak az egy napos túrák, hanem a hosszú hétvégék, vagy akár több napos programra vágyók célpontja is.

A barokk hangulat, a színes programok, a kellemes környezet, a győri élményfürdő és a közeli Pannonhalmi Borvidék biztosítja az ide látogatóknak, hogy pihenésre szánt napjaik tartalmasan teljenek. Kellemes séta a történelmi belvárosban, egy kis pihenés egy kávézó teraszán. Fürdőzés az élményfürdőben, majd a szomszédos borvidék pincéiben egy borkóstoló. Döntse el Ön!

Ismeri Győr város programjait, a halászlé főző fesztivált, a gyermekek napját , a fröccs napokat, a barokk esküvő programjait, a győri bornapokat, Győr őszi arcát, vagy a téli fesztivált. És akkor még nem is beszéltünk Győr többi arcáról, programjáról. Ha ezekről többet szeretne tudni, hát látogasson el Győr városába!

De azt sem feledje, hogy Győrtől néhány kilométerre a Pannonhalmi Borvidék, a borvidék kiváló borai és borászai várják Önt. Ha azonban erre jár ne feledjen bennünket, látogasson el pincészetünkbe is!

Pannonhalma 2000-ben kapta meg a városi címet, azonban történelmi múltja miatt, mindig is meghatározó település volt a térségben. Sokan csak a Pannonhalmi Főapátság okán ismerik, azonban tartogat a város és főként környéke egyéb látnivalókat is.

Tudta Ön, hogy Radnóti Miklós halála előtt utoljára Pannonhalmán pihent meg? Tudta Ön, hogy Pannonhalmán Zsinagóga várja, hogy végre megkapja elismert helyét a kulturális palettán? Tudta Ön, hogy Pannonhalma városközpontja ez évben megújul, és 2014 év nyarától új főtérrel, és városközponttal várja az ide látogatókat? Ismeri Ön a Hefter üveggalériát? Tudja hogy II. János Pál emlékhely is van a városban?

Bencés Főapátság tövében épült város gyökerei a római korig vezethetők vissza. A X. században már magyar szállásváltó fejedelmek udvarháza áll a domboldalon. 996-ban missziós bencés szerzetesek telepednek meg a dombtetőn, s későbbiekben ez határozza meg a település fejlődését. Kezdetben „Pannonia" néven udvari népek, szőlő és kézművesek lakóhelye, de a XII. században „Alsok" névvel már nagyobb villa és vásároshelyként tartják számon.

A középkor végére népes várossá fejlődik, s neve ekkortól a kolostor templomának védőszentje után "Szentmárton", majd később "Győrszentmárton".

1965-ben a település neve Győrszentmártonról Pannonhalmára változik. Az 1980-as évek végén a magyar szőlész-borász társadalom elismerve az itt folyó munkát, létrehozta a Pannonhalma-Sokoróalja Borvidéket, amelynek központja Pannonhalma lett. 2000-ben a település városi rangot kapott, így kistérségi szerepe is megnőtt. A borvidéket időközben átnevezték és ma már Pannonhalmi Borvidékként ismerhetjük.

Ma városunk járási központ és egyre nagyobb turisztikai vonzerő. A jövőbeni fejlesztéseknek köszönhetően, hamarosan megújuló városközpontja és az ehhez kapcsolódó egyéb beruházások okán válik majd érdekessé, kiemelt turisztikai célponttá.

A turisztikai leírások szerint a Pannonhalmi Apátságot 996-ban Géza fejedelem bencés szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása, ápolása lett. Az apátság későromán-koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár. Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy a szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesét és környékét 1996 decemberében a Világörökség részévé nyilvánították.

Pannonhalmi Főapátság olyan turisztikai látnivaló, mely az ezer éves Magyarország arculatát mutatja be. Így indul neki a turista egy kellemes kirándulásnak, és csalódik az itt látottakban. Mert valóban megláthatja az ezer év hagyományát, megérezheti Pannonhalma múltját, azonban hogyha eléggé nyitott erre.

A Pannonhalmi Apátság ma valóban azt képviseli, mint ezer évvel ezelőtt. A maga lelkiségében és hagyományaiban mutatja meg az utat a mai modern kor, és a mai emberek részére. Tanít, vendégül lát, hagyományokat éleszt, fejleszt és példát mutat.

Sokan látogatnak el ide, és várják az ezer éves romokat. a köztük botorkáló szerzeteseket. Helyette megújult és a mai rend életteréhez igazodó bazilikát, fejlődő iskolát, megújuló gyógynövénykertet, a Viator éttermet és az Apátsági pincészetet találják. Valóban nem egyszerű dönteni, hisz ide térve a turisták a régi korokra gondolnak, és e helyett egy a régi szellemiség alapján működő, de megújult, a mai kornak megfelelő, fejlődő intézmény rendszerrel találkoznak.

Ellent mondás lenne mindez? Döntse el mindenki maga, aki ide látogat.

Az ezer éves tanítás szerint fejlődni, megújulni úgy lehet, hogy a múltat tiszteletben tartva, abból okulva építjük fel a jövendőt.

A Pannonhalmi Főapátság egész évben várja az ide látogatókat. Tavasztól megújult kiállítás, az Arborétum, a Gyógynövénykert és a Gyógynövényház várja az ide látogatókat. Télen az Apátság és a gyönyörű táj kápráztatja el a Pannonhalmára látogató vendégeket.

Ha ez sem elég barangolja be Pannonhalma környékét. Nézze meg meg a Táp vagy Nyúl község régi házait, barangoljon a közeli Bakonyban, a Cseszneki vártól a Cuha völgyén keresztül a Bakony fővárosáig, Zircig.

Vélemény, hozzászólás?